Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ira 

 Expositie in de Catharinakerk te Doetinchem over het thema de zeven hoofdzonden .

Ik had het thema Woede in latijn Ira

 

 

Tekst uitgesproken bij de opening op 28 januari 2018

IRA

Ik zal het niet hebben over de gespeelde woede die functioneel kan zijn zoals Jezus bij de Tempelreiniging met een van touw vervaardigde zweep tekeer ging. Woede-uitingen kunnen verhelderend werken en argumenten ondersteunen en opluchting geven.

Bij de hoofdzonde gaat het om Woede als waanzin.

Woede is één van de hoofdzonde, wellicht de afschuwelijkste van allemaal. Woede is één en al woeste energie. Ze bestaat uit een golf van wrok. Wapens wil ze zien en bloed en executies! Ze raast en tiert en heeft daarin niets van een normaal mens.

Duidelijk dat in de naam van God en in naam van Allah heel veel woede rondwaarde en nog steeds rondwaart op aarde. In het oude testament is het verschrikkelijke verhaal van de profeet Samuel die koning Saul de opdracht geeft om in naam van God een heel volk uit te roeien, inclusief al het vee. De Amalekieten. En omdat Saul het beste vee had gespaard en hun koning Agag werd hij door Samuel afgezet en hieuw de profeet eigenhandig Agag aan stukken voor het aangezicht des Heeren, zo staat geschreven.

Voedingsstof voor woede is behalve in naam van God ook in naam van Volk en VaderlandHou Zee iedereen voor de NSB

Moet ik nog verder gaan met voorbeelden? Sinds ik met dit kunstwerk bezig ben merk ik, dat het een ongelooflijk actueel onderwerp is. Nieuws is er helaas van doordrenkt. Woede met drift als brandstof wordt waanzin.

Bij mijn zoektocht naar symbolen kwam ik de meest vreselijke tegen. Ik bespaar u de gewelddadige plaatjes met bloed, zwaarden en onthoofdingen.

Voor mijn kunstwerk heb ik gekozen voor de vuist als symbool van woede.

Handen kunnen zo mooi zijn. Open handen die hulp vragen of bieden. Die bidden en mediteren. Groetende en schuddende handen, high-fiven  en liken.

Het is een vrij rustig beeld geworden van twee vuisten gebald tegenover elkaar. Deze vuisten staan onder spanning, ze worden gevoed door woede. Elk moment kan de slag geslagen worden. Ze staan tegenover elkaar, ze willen elkaar verwoesten. Het zijn met dik koperdraad getekende handen, gevat in een cirkel, gemonteerd op een sokkel. Alles uitgevoerd in koper.

In den Beginne….

 Als onderdeel van de zomerexpositie 2017 In Catharinakerk te Doetinchem. Thema: Boeken. 

In den Beginne….
Achter deze heel bekende woorden gaat veel schuil. Inhoud en betekenis moeten nog vorm krijgen. Zoiets staat er ook te gebeuren in dit kunstwerk. Ondefinieerbare draden dalen af vanuit de hemel. Zij worden zichtbaar door licht. Vormen moeten nog groeien. Dit proces wordt begeleid door muziek van Max Richter met de bijpassende titel: “On the nature of daylight”

Achter deze heel bekende woorden gaat veel schuil. Inhoud en betekenis moeten nog vorm krijgen. Zoiets staat er ook te gebeuren in dit kunstwerk. Ondefinieerbare draden dalen af vanuit de hemel. Zij worden zichtbaar door licht. Vormen moeten nog groeien. Dit proces wordt begeleid door muziek van Max Richter met de bijpassende titel: “On the nature of daylight”

 

 

Balans 

Geboden en verboden leer je van je vader en je moeder en van invloeden uit je religieuze en sociale omgeving waarin je opgroeit en leeft. Door de eeuwen heen zijn geboden en verboden ook opgetekend in heilige boeken, al dan niet door Schriftgeleerden geduid, maar ook vastgelegd in wetten van overheden. Deze grondwetten en grondrechten verschillen per staat en evolueren  in de tijd.  

Het kunstwerk is bedoeld om na te denken over de balans van rechten en plichten in de huidige tijd. Een balans die nodig is voor individu en maatschappij, ook bij botsende grondrechten.

Balans
Geboden en verboden leer je van je vader en je moeder en van invloeden uit je religieuze en sociale omgeving waarin je opgroeit en leeft. Door de eeuwen heen zijn geboden en verboden ook opgetekend in heilige boeken, al dan niet door schriftgeleerden geduid, maar ook vastgelegd in wetten van overheden. Deze grondwetten en grondrechten verschillen per staat en evolueren  in de tijd.  
Het kunstwerk is bedoeld om na te denken over de balans van rechten en plichten in de huidige tijd. Een balans die nodig die nodig is voor individu en maatschappij, ook bij botsende grondrechten.

 Vaas

  

2015. In het kader van het 20 jarig bestaan van het WEB, kunstenaarscollectief te Doetinchem, heb ik dit kunstwerk gemaakt. Het staat op een plek langs de Oude IJssel waar vandaan vier karakteristieke gezichtsbepalende elementen te zien zijn. s'Nachts van binnenuit verlicht door Led zonnepaneeltje.

 

Omstrengeling

 

 In wintertooi

 

 

zomertooi

 

 

Staande Schemerlamp

 

 

deailleur op pootjes

 

derailleur op pootjesderailleur op pootjes

 

 

 

Derailleur Lamp

derailleur lampderailleur lamp

 

 

Installatie # 1

installatie nr 1installatie nr 1

 

Installatie # 2

installatie nr 2installatie nr 2

 

 

bewegende muzieksleutels

bewegende muzieksleutelsbewegende muzieksleutels

 

omstrengeling

 (20 mm koperen buizen op natuursteen)